Vrouwen gaan voorop bij de eerste kamelenrijschool van Dubai
Bron: CNN travel
Het eerste officieel gelicentieerde kamelenrijopleidingcentrum in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) bevindt zich in de uitgestrektheid van met wind gevormd zand net buiten de met airconditioning gekoelde metropool van Dubai.
Voor een land met een sterke culturele band met deze dieren lijkt het misschien verrassend dat er niet meer van dergelijke scholen zijn. Wat nog verrassender is, is dat een van de twee oprichters van het Arabian Desert Camel Riding Center (ADCRC) een vrouw is - de 30-jarige Duitse expat Linda Krockenberger.
De school werd opgericht in januari 2021, iets meer dan 20 kilometer (12 mijl) van Dubai, op de rand van de Al Marmoom woestijn in een boerennederzetting genaamd Al Lisaili. In dit sociaal conservatieve gebied, zegt Krockenberger, is het ongebruikelijk om vrouwen op straat te zien lopen - en voordat de school arriveerde, reden vrouwen hier nooit op kamelen.
De school heeft nu 30 vaste rijders - de meesten van hen zijn vrouwen. "In eerste instantie richtten we ons niet specifiek op vrouwen," zegt ze. "Met mij als vrouw en deel van de school, werd het gezien als uniek en trok het veel aandacht."
Al duizenden jaren is het Arabisch Schiereiland de thuisbasis van gedomesticeerde dromedarissen. Dromedarissen, een soort met één bult ook wel bekend als de Arabische kameel, werden historisch gebruikt voor transport en als bron van melk, vlees, wol en huid.
Tegenwoordig zijn kamelenfestivals populair in de VAE en is kamelenraces een grote business, met robotjockeys en de prijzengelden voor de grootste races die honderdduizenden dollars bereiken.
De woestijn trotseren: hoe het Museum van de Toekomst van Dubai werd gebouwd
Krockenberger verhuisde in 2015 naar de VAE om in de horeca te werken en werd verliefd op de omgeving van de woestijn. Nadat ze in Duitsland paard had gereden, wilde ze nu kamelen proberen. Ze zegt dat ze jarenlang probeerde iemand in Dubai te vinden die haar een plek kon bieden om ze te berijden, maar haar geslacht was een obstakel.
"Het enige antwoord dat ik kreeg was 'je kunt rijden maar alleen als we 's nachts rijden, in het donker' of 'het zou goed zijn als je je als een jongen kunt kleden'," zegt ze. "Dat kon ik niet doen. Ik wil niets doen dat als ongepast wordt beschouwd."
"Dat was een groot conflict voor mij," vervolgt ze. "Ik wilde gerustgesteld worden dat we ons bescheiden kunnen kleden en cultureel passend kunnen zijn, maar we kunnen vrouwen zijn."
Rijden in de woestijn.
Rijden in de woestijn. ADRCR
Uiteindelijk vond ze een bereidwillige leraar en mentor in Obaid Al Falasi, 52, een Emirati-man die zijn hele leven met kamelen heeft gewerkt. Met zijn begeleiding beheerste Krockenberger het kamelenrijden en besloten ze samen de school te openen, zodat het voor iedereen toegankelijk was die wilde leren.
Geholpen door de gerespecteerde positie van Al Falasi in de gemeenschap, zegt Krockenberger dat ze de eerste ooit licentie kregen voor een kamelenrijcentrum in de VAE.
Ze legt uit dat het centrum dat gelicentieerd is de enige manier is voor vrouwen om op kamelen te rijden, "anders is het cultureel niet acceptabel."
"Het feit dat we officieel erkend worden, is heel belangrijk," zegt Krockenberger. "Wat we doen heeft bredere implicaties voor vrouwen in de regio omdat we het doen in een institutionele hoedanigheid. Er is validatie die dan langzaam doordringt tot gemeenschappen."
Krockenberger zegt dat de vrouwelijke rijders aanvankelijk voelden dat ze de gemeenschap moesten laten zien dat ze veilig konden rijden. "Voor de eerste paar ritten namen we spanning met ons mee," zegt ze. "We hadden het gevoel dat dit de enige kans was om te bewijzen dat vrouwen ook kunnen rijden. Dus we wilden onze kans niet verpesten."
Na hun punt te hebben gemaakt, hebben de vrouwen hun rijden naar een hoger niveau getild, waarbij Krockenberger het eerste volledig vrouwelijke kamelenraceteam van het land heeft opgericht. Het ADCRC organiseerde in november 2021 de eerste officiële vrouwenkamelenrace in de VAE, die werd bijgewoond door meer dan 200 toeschouwers, en er zijn plannen voor meer races in de toekomst.
De kamelen kunnen tot 40 mijl per uur (64 kilometer per uur) rennen en worden op traditionele wijze bereden zonder het gebruik van metalen stijgbeugels. En anders dan bij de meeste kamelenraces, gebruikt haar team geen zwepen